Morjenje kormoranov

Ribiči se že dolgo pritožujejo, da kormorani plenijo ribe v slovenskih rekah in njihovih pritokih. Ena zadnjih pritožb leti na kormorane na Celjskem, bilo naj bi jih okoli 400, ki se hranijo z ribami iz Savinje in njenih pritokov, s čimer naj bi povzročali celjskim ribičem veliko škodo. Ribiška zveza Slovenije meni, da bi morala država zaščiti domorodne vrste rib pred plenjenjem kormoranov, ki niso avtohtona vrsta. Zahtevajo odstrel določenega števila kormoranov, s čimer bi se preprečila škoda, ki na Celjskem po trditvah ribičev znaša že več kot 10.000 evrov.

Zakaj ribiči želijo, da država zaščiti ribe pred kormorani? Ker so jim kormorani konkurenca! Ribičem se ne gre za zaščito rib, oni želijo samo to, da država zaščiti njih. Da zaščiti njihov ribolov, ki ga ogrožajo kormorani. Kajti če ti pojedo ribe, potem rib ni in ribiči nimajo česa loviti. Ribiči torej želijo, da država zaščiti ribe pred kormorani samo zato, da jih bodo lahko oni loviti, in da ribe ne bodo hrana kormoranom. Ribiči lovijo ribe iz hobija in ne za hrano. Ne dopustijo, da bi kormorani plenili ribe za hrano, torej da ne bi bili lačni. Absurdna logika ribičev, ki jo na žalost podpira država. Po ustavi bi država morala zaščiti kormorane pred »nasiljem« ribičev, kajti 72. člen ustave nalaga državi, da varuje živali pred mučenjem. Namesto da bi to storila, pa državni organi izdajajo odločbe o plašenju in odstrelu kormoranov, kar je dokazano mučenje živali. In s tem v bistvu ščitijo neustavno dejavnost ribičev in ne njihovega plena, to je rib, kar bi sicer morali. Da država omogoča ribiško ubijanje rib, sama »ubija« kormorane. Država torej tiste, ki bi jih morala zaščiti pred mučenjem, kar sama »muči«. Ali je to pravna država? Ali je to pravično – na pravičnost pa prisega tudi država pa še mnogi državni uradniki in ribiči? Ali je pravično, da nekdo trpi, drugi pa se na njegov račun “masti”. Trpljenje, sponzorirano od države 21. stoletja! Civilizirane in kulturne!?

Na žalost pa država ne ščiti samo nasilnega hobija ribičev, temveč tudi lovcev. Ne dolgo nazaj je namreč odredila odstrel 93 medvedov in 10 volkov. Bilo naj bi jih preveč in naj bi tudi povzročali takšno ali drugačno škodo. Škodo, ki, če jo ocenjujemo po človeško, znaša za državo manj kot drobiž. Kako dolgo bo država še ščitila lovce ter ribiče in ne živali? Kajti živali imajo ustavno varstvo pred mučenjem, lov in ribolov pa ne. Še posebej ne, ker gre za uničevanje živali kot delov naravnega bogastva – živali so namreč naravno bogastvo in tako jih mora država ohranjati v smislu 5. člena slovenske ustave. Ubijanje pa ni ohranjanje, temveč uničevanje – torej protiustavno.

Nerazumljivo je, da v Sloveniji sploh lahko obstaja ubijanje živih bitij kot šport ali kot hobi. Takšna dejavnost ne more imeti nobenega pravnega varstva, saj gre za dejavnost, ki škoduje naravi in povzroča strahotno trpljenje živali. Ubijanje prostoživečih živali tudi ne more uravnavati naravnega ravnovesja, kot to trdijo lovci, saj narava to lahko naredi sama, kar je že zdavnaj dokazano. Človek z ubijanjem živali to ravnovesje uničuje in s tem škoduje sebi, živalim in naravi.

Javno je znano, da večji kot je odstrel, več živali se rodi, saj se živalska vrsta s tem brani pred izumrtjem. Več živali se rodi tudi, če je na voljo več hrane. Ali je v Sloveniji namenoma visok odstrel in se namenoma npr. medvedom daje hrana. Da se jih čim več rodi, da se jih bo lahko čim več pobilo. Tako bo več trofej, več denarja, več lovskega užitka …, po drugi strani pa več krvi, več trpljenja …

Mnogi izmed ribičev so verni in vsaj pri kristjanih velja zlato pravilo: kar ne želiš, da drugi storijo tebi, ne stori ti njim. Ali bi želel kakšen državni uradnik ali ribič biti na mestu kormorana, ki bo umorjen? Ali na mestu ribe, ki jo bodo umorili ribiči? Zato, da bi ribiči imeli svoje »veselje«, ribe in kormorani pa grozljivo trpljenje. Ali za verne ribiče, ki so člani katoliške cerkve, ne velja Božja zapoved Ne ubijaj? Ali ta zapoved dovoljuje ubijanje živali? Iz njenega teksta to ne izhaja! Komu potem služijo katoliški ribiči? Bogu Stvarniku ali bogu podzemlja, imenovanemu tudi satan? Vse to velja tudi za verne državne uradnike, ki odrejajo morjenje kormoranov in dovoljujejo morjenje rib.

Print Friendly, PDF & Email

Delite ta prispevek

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*