Nobelova nagrada za mučenje živali

Nobelovo nagrado za medicino za leto 2014 so prejeli trije znanstveniki s področja nevroznanosti za odkritje celic, ki v možganih gradijo sistem pozicioniranja oz. prostorske orientacije. Dva izmed njih, norveški zakonski raziskovalni par May-Britt Moser in Edward Moser, sta pri svojem raziskovalnem delu uporabljala podgane in miši in na njih delala poskuse. Gre za grozljive poskuse, saj so živalim zvrtali luknje v lobanjo in vanje dali elektrode za merjenje živčnih tokov. Nemško združenje Ärzte gegen Tierversuche (Zdravniki proti poskusom na živalih) je to označilo za »čisto znanstveno radovednost na račun živali« in zahtevalo, da se Nobelova nagrada podeli samo za raziskave, ki ne temeljijo na poskusih na živalih. Čeprav je mogoče človekove možgane z modernimi tehnikami slikanja raziskovati neposredno na ljudeh samih, nekateri še vedno vztrajajo pri krutih poskusih na živalih. Etika jih ne zanima. Kar ne želiš, da ti drugi ne storijo, ne stori ti njim, je za mnoge raziskovalce samo prazna puhlica. »Zelo verjetno je, da bodo poskuse na živalih uvrstili v najbolj črno poglavje v zgodovini medicine,« meni profesor Gessell iz Univerze v Michigenu. Profesor Laurent iz Pariza je vivisekcijo označil kot »šolo sadizma«.

»Radovednost, komercialni dobiček in častilakomnost so za večino edini razlog za poskuse na živalih«, je izjavil profesor Reyder iz Oxforda. Mnogi deli industrije so zgrajeni na osnovi okrutnega mučenja in ubijanja živali. Njihov edini motiv obstoja je dobiček, temu podredijo vse. Še življenje, ne samo živali, tudi ljudi. Govorijo o dobrobiti človeštva, vendar pa se do te ne more priti z zločini, kajti mučenje živali je zlo. Živali niso stvar za poskuse, temveč so živa bitja, ki imajo pravico do življenja. Tako kot človek. Številna napredovanja v znanosti so kupljena s krvjo živali, kar velja tudi za mnoge doktorate. Poskusi na živalih prinašajo velik denar. Prej omenjeni znanstveniki so si za Nobelovo nagrado razdelili okoli milijon dolarjev. Čudovita nagrada za mučenje živali. Čeprav obstajajo alternativne metode raziskovanja, pa poskusi na živalih trajajo še naprej. In to kljub temu, da rezultati, dobljeni na živalih, niso prenosljivi na človeka. Spomnimo se samo primera zdravila Contergan in v novejšem času učinkovine TGN 1412, obstajajo pa še drugi. Čeprav poskusi na živalih niso pokazali stranskih učinkov, pa se je zaradi Contergana rodilo 10.000 pohabljenih otrok, mnogo jih je umrlo še pred rojstvom, zaradi učinkovine TGN 1412 pa so imele nekatere testne osebe hude zdravstvene težave.

Kako so poskusi na živalih vpeti v družbeno zavest, kaže tudi to, da jih opravljajo tudi v vojski, kar dolgo ni bilo širše znano. Po pisanju organizacije PETA v ameriški vojski vsako leto namerno poškodujejo tisoče živali, predvsem koz in prašičev, da se lahko na njih usposablja osebje za pomoč v vojni ranjenim vojakom. Kaj dela vojska? Žive prašiče ustrelijo v obraz, večkrat jih zabodejo, zažgejo, kozam odrežejo noge, jih zabodejo, potegnejo notranje organe ven …, na koncu pa jih ubijejo. V ZDA imajo posebne farme prašičev, kjer vzrejajo te živali samo za poskuse. Uporaba živali za medicinske vaje se ne dogaja samo v ameriški vojski, temveč še v nekaterih drugih. V ameriški vojski pa se dogajajo še druge grozljive stvari do živali. Tako vojaki na vajah za preživetje v džungli kar z golimi rokami in zobmi morijo kokoši in druge živali. Verjetno se to ne dogaja samo v ameriški, temveč tudi v drugih vojskah.

Poskusi na živalih: Božja ali satanska volja? Poskuse na živalih podpira tudi katoliška cerkev. Koga podpira ta cerkev: Boga Stvarnika ali boga podzemlja?

Print Friendly, PDF & Email

Delite ta prispevek

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*