V Vatikanu srečanje dveh princev teme

V sredo, 24. maja 2017 sta se v Vatikanu srečala papež Frančišek in ameriški predsednik Trump. Posebno pozornost sta sogovornika namenila situaciji na Bližnjem vzhodu in zaščiti krščanskih skupnosti, med drugim sta se izrekla tudi za skupna prizadevanja v korist življenja in verske svobode. Papež je Trumpu podaril simbolično oljčno vejico, kopijo poslanice ob svetovnem dnevu miru in dokumente Veselje evangelija, Radost ljubezni in Laudato si. Ameriški predsednik Trump je po srečanju dejal, da je srečati papeža Frančiška največja čast v življenju in da iz Vatikana odhaja bolj predan prizadevanjem za mir na svetu kot kadarkoli, je poročal Dnevnik (25.5.2017). Papež je na prošnjo prve dame ZDA Melanije Trump blagoslovil njen rožni venec.

V Vatikanu sta se sestala osebi, ki imata največji vpliv na svetu. Trump predvsem zato, ker poveljuje največji vojski in najmočnejši gospodarski velesili v znani zgodovini sveta, papež Frančišek pa zaradi tega, ker poveljuje najštevilčnejši vojski na svetu – ta namreč šteje približno 1 milijardo in 300 milijonov katolikov. Toliko vojakov katoliška cerkev še ni imela nikoli. Ker sta obe vojski izjemno veliki in močni, ni čudno, da po svetu bolj ali manj stalno potekajo vojne. Čeprav tako papež kot ameriški predsednik govorita o miru, miru ni. Kako Trump razume mir pove že dejstvo, da je bilo v času obiska Trumpa v Savdski Arabiji podpisanih več ameriško-savdskih sporazumov o prodaji ameriškega orožja Savdski Arabiji v vrednosti okoli 100 milijard dolarjev pa še nekaj sto milijard v naslednjih letih. Kaj bo prineslo to orožje Savdski Arabiji in drugim področjem: mir ali vojno? Orožje vedno prinaša vojno in ne mir. Kako papež razume mir pa je razvidno tudi iz tega, da noče ukiniti cerkvenega nauka o pravični vojni in raznih prekletstev nad drugače verojočimi. Pa seveda tudi iz tega, da ima v mnogih vojskah po svetu svoje predstavnike (vojaške kurate), namesto da bi svojim vernikom pod grožnjo prekletstva prepovedal sodelovati v vojskah in vojsko oz. vojno proglasil za satanizem, kar v resnici je. Vojska oz. vojna namreč nasprotuje vsaj dvema Božjima zapovedima. To sta Ne ubijaj in Ne kradi! Ali bi tudi Jezus sklepal posle z orožjem? Ali ni Jezus rekel: Ljubite svoje sovražnike in kdor prime za meč, bo z mečem pokončan? Kje je tukaj prostora za orožje, ni jasno. Komu služita Frančišek in Trump?

Čeprav je papež v času ameriških volitev močno kritiziral takrat predsedniškega kandidata Trumpa, ga je sedaj sprejel v avdienco. Čeprav ga je zaradi njegove napovedi gradnje zidu z Mehiko proglasil za osebo, ki ni kristjan, ga to ni odvrnilo od sprejema. In še obdaroval ga je. Med drugim mu je podaril, kot že navedeno, medaljon s simbolično oljčno vejico, ki simbolizira mir. Dva največja zagovornika vojne govorita o miru. Kadar takšni ljudje govorijo o miru, je potrebno biti previden, kajti slej ali prej bo namreč izbruhnil nov vojaški spopad. Govorita namreč o miru, delata pa proti njemu in za vojno.

Poleg Vatikana je ameriški predsednik obiskal še Savdsko Arabijo, Izrael, sedeža Nata in zasedanje vrha skupine G7 na Siciliji. Obiskal je torej države in organizacije, ki jim je skupno to, da podpirajo vojne in uničevanje po svetu ter so bolj ali manj diktatorske. Tudi rimski škof nima nič proti tem državam in organizacijam, saj so del cerkvenega ideološkega omrežja in služijo bogu podzemlja. Temu  služita tudi oba princa teme, ki sta se 24. maja 2017 srečala v Vatikanu.

 

Print Friendly, PDF & Email

Delite ta prispevek

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*