Papež Pij XII. zapustil dedičem 80 milijonov mark

»Hitlerjev papež»Pij XII., umrl je leta 1958, ki je podpiral nacizem in ki ni javno protestiral proti pomorom judov v 2. svetovni vojni, niti ni obsodil ZDA zaradi uporabe atomske bombe na Japonskem, je očitno imel smisel za denar. Po pisanju nemškega zgodovinarja Karlheinza Deschnerja leta 1982 je namreč svojim dedičem zapustil zlato in denar v vrednosti 80 milijonov mark. Kje je dobil 80 milijonov mark? Dediščina, mafija, korupcija, droge …

Za časa svojega življenja pa papež ni poskrbel samo zase, temveč tudi za tri svoje nečake. V času njegovega papeževanja so ti v Vatikanu oziroma z njim povezanimi podjetji zaslužili preračunano 120 milijonov mark. V cerkveni govorici mnogokrat »nečaki» pomenijo sinovi duhovnikov. Samoimenovani sveti oče oziroma samoimenovani Kristusov namestnik je kljub temu, da so ga bila polna usta Jezusovih besed, med njimi tudi njegovih besed o tem, da njegovo kraljestvo ni od tega sveta in da gre lažje kamela skozi šivankino uho kot bogataš v nebesa, zapustil neverjetno bogastvo. Zakaj 80 milijonov mark pred svojo smrtjo ni razdelil med reveže? Ali ne ve, da je Jezus rekel: prodaj vse in mi sledi.

Očitno je bil papež zelo bogat človek, čeprav kardinal, ki postane papež, izgubi plačo. Papež ne dobi niti centa, niti nima bančnega računa. Pa kljub temu je tajnik papeža Benedikta XVI. iz njegovih soban ukradel ček za 100.000 evrov in kepo zlata. Kako je papež Benedikt XVI. dobil ta denar? Darilo, podkupnina, dediščina, prihodki od prodaje knjig …? Ni bil samo Pij XII. bogat, to je tudi Benedikt XVI. Ta je namreč samo po letu 2005 od prodaje svojih knjig zaslužil več kot 5 milijonov evrov. Kam je dal denar? Revežem?

Ko je bivši direktor SCT-ja odšel k papežu, je kot darilo s seboj nesel nekaj kilogramov težko zlato cerkev, Joc Pečečnik zlato uro, Peter Kotar, ki se ga je omenjalo v zvezi z gradnjo TEŠ 6, pa zelo dragoceno Fabergerjevo jajce – to je unikatni izdelek iz zlata v obliki jajca, posut z dragimi kamni. Kaj vse so papežem prinesli še drugi, predvsem tisti mnogo bolj bogati kot so omenjeni Slovenci.

Bogati papež, bogata katoliška cerkev. Ljudje pa vedno bolj revni, kar seveda velja tudi za cerkvene člane.

Print Friendly, PDF & Email

Delite ta prispevek

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*