Cerkev je največji svetovni zasebni lastnik zemljišč

Katoliška cerkev je skozi stoletja pridno grabila zemljišča po vsem svetu in je tako postala največji nedržavni zemljiški lastnik in poseduje vsaj kot 170 milijonov hektarjev zemljišč. Tako je največji zasebni lastnik zemljišč na Poljskem in Portugalskem (okoli 20%), v Španiji (okoli 20%), Italiji (Mussolini je z lateransko pogodbo cerkvi vrnil 5 milijonov hektarov zemljišč, ki jih je cerkvi leta 1870 zaplenil kralj Viktor Emmanuel II.), v Sloveniji, na Hrvaškem …, med vsemi svetovnimi lastniki zemljišč pa je po neki oceni na tretjem mestu, takoj za angleško kraljico in kraljem Saudske Arabije.

Nekaj drobcev iz »zemljiškega katastra« cerkve:
– Zemljiška posest obeh cerkva v Nemčiji (katoliške in protestantske) znaša več kot 8.000 kvadratnih kilometrov, torej skoraj polovico Slovenije. Seveda cerkvi nimata samo kmetijskih in gozdnih zemljišč, temveč tudi stavbna zemljišča na najboljših lokacijah, kjer kvadratni meter stane več 1.000 evrov.
– V mestu New York je cerkev celo največji zemljiški lastnik, vrednost tega premoženja pa se ocenjuje med 20 in 50 milijardami dolarjev, čemur pa nekateri oporekajo in pravijo, da je cerkev največji lastnik samo na Manhattnu.
– V Avstriji katoliška cerkev poseduje več kot 200.000 hektarjev zemljišč, od tega je več kot 140.000 hektarjev gozda. Med temi je tudi 3.000 hektarjev gozda, ki je last Malteškega viteškega reda. V Avstriji so najbogatejši samostani, ki so imeli v letu 2011 skoraj 100.000 hektarjev zemljišč.

Vrednost cerkvenega zemljiškega katastra je zelo velika. Z njega vleče tudi ekstremne dobičke. Kaj cerkev naredi z njimi? Jih uporabi za pomoč revežem ali za nadaljnje bogatenje? Zakaj katoliška cerkev svojih zemljišč ne proda in denar da revežem oz. ga vrnem tistim, od katerih je zemljišča pridobila na nezakonit način? Kajti vprašanje je, koliko zemljišč je katoliška cerkev pridobila na zakonit način oz. na način, ki je skladen z Božjim naukom. Sicer pa: ali ni Jezus rekel: Prodaj vse in mi sledi! Kaj pa pravi cerkev: še naprej bomo kopičili in bogateli. Čigava volja je to: ali od Boga Stvarnika ali od boga podzemlja?

Print Friendly, PDF & Email

Delite ta prispevek

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*