Zakaj lovci pozimi krmijo divjad?

Lovska zveza Slovenije je pozvala lastnike psov, naj pse v gozdu sprehajajo na vrvici, saj ti, če so izpuščeni, plašijo živali, divjad pa zato v enem samem begu pred njimi porabi toliko energije v sedmih dneh. Divjad pri teku ovira tudi visoko sneg, zaradi česar porabi še več energije kot sicer. Da bi lovci pozimi pomagali prostoživečim živalim, jih tudi krmijo, lansko leto so v ta namen porabili skoraj dva milijona kg krme, še izhaja iz poziva.

Iz navedb lovcev izhaja njihova skrb za prostoživeče živali v času zime. Psi naj bi pustili živali pri miru, da bodo te lažje preživele zimo in da zaradi izgube energije ob pregonu psov in ob pomanjkanju hrane, ne bi umrle od lakote. Tudi krmijo jih pozimi zato, da ne bi umrle od lakote, ko je pomanjkanje hrane. Marsikdo bi pomislil, da je takšna skrb lovcev za živali iskrena in da živalim pomagajo zaradi živali samih. In da zadaj ni nobenih interesov. Vprašanje je, ali je res tako. Ali lovci res iskreno skrbijo za živali ali pa imajo pri tem kakšne skrite interese.

Od vsega začetka je bistvo lova ubijanje živali. In nič drugega. Rdeča nit vse lovske dejavnosti je ubijanje živali. To pove tudi že samo ime njihove dejavnosti. Zato je ta nit v ozadju tudi pri pozivu lastnikom psov, naj bodo ti na vrvici. Če psi preganjajo prostoživeče živali in jih ubijejo, je v lovski sezoni manj lovskega plena in s tem manj lovskih užitkov. Enako je, če živali umro zaradi izgube energije ob pregonu psov in ob pomanjkanja hrane, da bi izgubljeno energijo nadomestile. Lovskega plena je manj in s tem manj lovskih užitkov. Ali so psi, ki ubijajo divjad, konkurenca lovcem?

Zakaj lovci pozimi krmijo živali? Ali ni mogoče motiv enak kot pri že omenjenem pozivu lastnikom psov? Da živali pozimi ne bi umrle od lakote in bodo potem lahko kasneje v lovski sezoni plen? Več živali preživi zimo, več lovskega plena si obetajo lovci in več lovskih užitkov jih čaka. Ali bi se torej lahko reklo, da lovci krmijo živali zato, da jih lahko potem postrelijo? Da jih rešijo pred smrtjo zato, da jim potem sami prinesejo smrt v obliki lova? Rešiš nekoga, da ga lahko potem ubiješ? Zgoraj omenjena rdeča nič lovske dejavnosti je torej prisotna tudi pri zimskem krmljenju živali.

Če bi se lovcem res šlo za živali zaradi živali samih in ne zato, da imajo v lovski sezoni plen, bi puške postavili v muzej (še bolje je, da jih pretopijo v pluge), lovska društva preimenovali v društva za pomoč živalim in v resnici pomagali živali, ne pa da jih ubijajo. Na žalost pa ni tako. Toda nekaj je nesporno: lovu so šteti dnevi! Prej, ko bodo lovci to spoznali, bolje bo zanje in seveda za živali. Pa tudi za celotno družbo.

Print Friendly, PDF & Email

Delite ta prispevek

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*