Papež Frančišek: sanjaj, sanjaj, sanjaj …

»Predvsem pa, sanjaj! Ne boj se sanjati. Sanjaj! Sanjaj o svetu, ki se še ne vidi, a ki bo zagotovo prišel.«[1] To so besede papeža Frančiška na katehezi med splošno avdienco 20. septembra 2017. Radio Ognjišče je v zvezi s tem zapisal, da je papež Frančišek zlasti mlade »spodbudil, naj se ne bojijo sanjati, saj kdor sanja, izboljšuje svet.[2]

Gre za zelo zanimivo tematiko. Papež Frančišek spodbuja mlade k sanjam in k sanjam o svetu, ki bo prišel. Glavnina delovanja mladih naj bodo predvsem sanje. Sanje o svetu, ki se še ne vidi, a ki bo zagotovo prišel, pravi papež. Če človek predvsem sanja, potem bolj malo dela. Kajti sanje niso dela. Kaj je v zvezi s tem rekel Jezus iz Nazareta? V Govoru na gori pravi: »Zato je vsak, ki posluša te moje besede in jih uresničuje, podoben preudarnemu možu, ki je zidal svojo hišo na skalo. Ulila se je ploha, pridrlo je vodovje in zapihali so vetrovi ter se zagnali v to hišo, in vendar ni padla, ker je imela temelje na skali. Kdor pa te moje besede posluša in jih ne uresničuje, je podoben nespametnemu možu, ki je zidal hišo na pesku. Ulila se je ploha, pridrlo je vodovje in zapihali so vetrovi; zagnali so se v to hišo in padla je in njen padec je bil velik.« (Mt 7,24-27).

Jezus torej ni govoril o sanjah, temveč o izvrševanju njegovih besed. In tisti, ki jih uresničuje, je preudaren mož, saj njegove hiše, zgrajene na skali, torej na uresničenem Jezusovem nauku, niso podrli vetrovi in vodovje. Sanjanje pa je mogoče uvrstiti pod neuresničevanje Jezusovih besed, kar pomeni, da se bo hiša sanjača, ta pa je zgrajena na pesku, podrla pod vetrovi in vodovjem. In papež poziva predvsem k sanjanju. Uresničevanje Jezusovih besed zanj ni bistveno in zato je na stranskem tiru. Zanimivo. Kot da bi želel, da se hiše mladih zrušijo, ko pridejo vetrovi in vode. In ta svet, ki bo prišel in o katerem govori papež, bo hišo sanjača zrušil, kajti svoje hiše ni gradil na uresničevanju Jezusovih besed, temveč na besedah papeža.

Koga s takšnimi katehezami zastopa papež Frančišek? Boga Stvarnika ali boga podzemlja? Kristusa ali satana? Koliko takšnih zmotnih in nekrščanskih, toda katoliških, besed je izustil papež Frančišek v svojem pontifikatu?

Sanje so v svojem osnovnem pomenu del spanja. Ali papež Frančišek želi, da mladi predvsem spijo? In torej ne vidijo, kaj se v resnici dogaja? In posledično ne reagirajo! In s tem pustijo, da cerkev s svojimi pomočniki še naprej uničuje svet in zemljo.

Radio Ognjišče tolmači papeževe besede v tem smislu, da kdor sanja, izboljšuje svet. Ali ne izboljšuje svet uresničevanje Božjega nauka, kakor je rekel Jezus iz Nazareta? Da bi sanjanje izboljševalo svet, je logika demonskih sil in ne Boga. Bog govori o uresničevanju, torej dejavnosti, in ne o sanjah. Sanje nikoli ne morejo izboljšati sveta, lahko pa ga poslabšajo, saj tisti, ki živi v sanjah, postane otopel za realnost. In reagira samo v sanjah, ne pa v realnosti. Koga zastopa Radio Ognjišče? Iste sile in energije kot papež! In katere so to? Energije nebes ali pekla? Ali Radio Ognjišče uresničuje Jezusove besede iz Govora na gori? Besede o gradnji na skali in ne na pesku.

_________________
[1] http://sl.radiovaticana.va/news/2017/09/20/pape%C5%BE_fran%C4%8Di%C5%A1ek_med_splo%C5%A1no_avdienco_%C5%BEivi,_ljubi,_sanjaj,_veruj!/1337863 (20.9.2017).
[2] http://radio.ognjisce.si/sl/194/aktualno/25159/ (20.9.2017).

Print Friendly, PDF & Email

Delite ta prispevek

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*