Kardinalski zbor

Kardinali nosijo škrlatno rdečo barvo od leta 1465 in je simbol njihove pripravljenosti prelivati kri za krščansko vero.[1] Torej tudi ubijati! In s tem kršiti Božjo zapoved Ne ubijaj!

Kardinalski zbor je bil mnogokrat vir korupcije. V preteklosti so mnogi kardinali prihajali na konklave s svojim bankirjem. Številni kardinali so se do svojega kardinalskega položaja povzpeli s podkupovanjem in spletkarjenjem. Tudi spremljevalke niso manjkale. Živeli so v razkošnih palačah z množico služabnikov. »Neki papeški pomočnik je poročal, da kardinale vedno zaloti pri štetju zlatnikov, ko pride na obisk,« je zapisal Perer De Rosa.[2] Jasno, denar je bil vedno cerkve vladar in je še vedno. Redki kardinali so bili izbrani zaradi svojih verskih zaslug.

Kardinalske spletke se nadaljujejo tudi v sedanjosti. »Dokumenti, ki jih je majordom domnevno pobral s papeževe pisalne mize, so razkrivali vojno za oblast med kardinali, nekatere nečedne denarne posle, s prstom so kazali na nekatere izmed najvišjih prelatov, še posebno pa so obtoževali papeževega prvega sodelavca, državnega tajnika kardinala Tarcisia Bertoneja. Iz pisem je bilo razvidno, kdo in o čem obvešča papeža,« je v zvezi z zadevo Vatileaks zapisal novinar Tone Hočevar.[3] Koliko je bilo takšnih in podobnih zadev v preteklosti pa javnost ni izvedela, ker pač nihče ni zbral toliko poguma, da bi jih plasiral v javnost.

Vprašanje je, koliko so bili kardinali povezani z mafijo? Po vsej verjetnosti zelo. Kardinal Carlo Confalonieri, dekan kardinalskega zbora pri papežu Janezu Pavlu I., izhaja iz mafijske družine Confalonierijev. Bil je zelo vpliven član kurije in dober prijatelj dveh pomembnih voditeljev cerkvene skrajne desnice, kardinala Sirija in škofa Casarolija.[4] Ali je ta kardinal odstranil svoje mafijske korenine? Ali pa je tako ali drugače pomagal svojim sorodnikom! Koliko je bilo in je še takšnih kardinalov, pa tudi škofov in drugih klerikov? Kardinal Ugo Polleti je leta 1990 dovolil, da so v baziliki sv. Apolonija poleg papežev in kardinalov pokopali tudi italijanskega mafijca Enrica de Pedisa, ki je bil vodja mafijske organizacije Magliana. Podkupnina naj bi znašala 660.000 ameriških dolarjev.[5] Nič čudnega, kajti enako privlači enako. Mafijec k mafijcem!

Mesečni prihodek kurijskih kardinalov trenutno znaša okoli 5.000 evrov[6], seveda pa imajo še brezplačno stanovanje in hrano, avtomobil in druge ugodnosti tako, da je omenjena plača zanje v bistvu samo »žepnina«. Ali imajo še kakšne druge privilegije? Kardinal Cossa, bivši pirat in vojaški pustolovec, je raje moril kot molil, njegova duhovna drža je morala biti »na ničli ali pod njo«. V Bologni naj bi živel skupaj z 200 služkinjami, ženami in vdovami ter mnogi nunami. Mnoge od žena, ki so živeli v kardinalovi palači, so pozneje usmrtili njihovi ljubosumni možje ali družine, ki so se počutile onečaščene. Poleg tega menda ni bil nikoli pri spovedi, ni prejel zakramentov in ni verjel v neumrljivost duše, v vstajanje mrtvih in niti v Boga. Živel je v 15. stoletju in je postal celo protipapež Janez XXIII., saj sta bila takrat še dva druga papeža, šele en dan pred posvetitvijo je postal duhovnik. V tistih časih je bilo mogoče biti kardinal, ne da bi bila oseba tudi duhovnik.[7]

Koga so zastopali in še zastopajo kardinali? Jezusa iz Nazareta ali njegov nasprotnika iz podzemlja? Torej satana! Ali je mafija del nebes? Kam spada korupcija? V nebesa ali podzemlje? Kam spada štetje zlatnikov? Ali v Vatikanu še vedno štejejo zlatnike? Pa tudi v škofijah in župnijah po svetu! In v ljubljanski nadškofiji! Kaj pa spolne zlorabe otrok, torej pedofilije, in tudi odraslih s strani kardinalov, npr. McCarricka? In tudi škofov?

______________
[1]     Za zidovi Vatikana, str. 133.
[2]     Kristusovi namestniki, str.126.
[3]     Delo, 23.7.2012.
[4]     Umor v Vatikanu, str. 11.
[5]     Slovenske novice, 4.5.2012.
[6]     http://www.dnevnik.si/svet/papez-francisek-je-zmanjsal-prihodke-nadzornikov-vatikanske-banke (5.5.2013).
[7] Spolno življenje papežev, str. 141 in naslednje.

Print Friendly, PDF & Email

Delite ta prispevek

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*