Cerkvene banke

Cerkev je že dolgo povezana z denarjem. V Benetkah so pred mnogimi leti ob odprtju banke imeli sveto mašo. Cerkev je sprva ovirala razvoj bančništva, saj je menila, da je služenje denarja z obrestmi v nasprotju z božjo voljo, torej greh, zaradi česar je cerkev obresti prepovedala. Tomaž Akvinski je glede obresti dejal, da je služiti denar brez dela, samo na račun časa, v nasprotju z božjo voljo. Nekaj časa so celo izobčali tiste laike, ki so posojali denar za obresti. Čeprav je cerkev obresti prepovedala, pa cerkev ne bi bila cerkev, če ne bi obšla svoje lastne prepovedi. To je naredila tako, da je pojem obresti zamenjala z drugimi strokovnimi izrazi, za katere pa se je točno vedelo, kaj pomenijo. Vonj po denarju je močnejši kot božje zapovedi. Mnogi srednjeveški papeži so živeli na veliki nogi in ko niso imeli dovolj cerkvenih sredstev za razkošno življenje, so si izposojali denar v bankah. Seveda so bankirji to spretno izkoristili in preko mnogih papežev uveljavljali svoje interese.

Cerkev sedaj poseduje celo vrsto vplivnih bank v Italiji in drugje in drugje po svetu. Sveti sedež kot cerkveni vrh ima v vatikanskem mestu celo svojo banko, ki se imenuje Zavod za verske dejavnosti (IOR). Cerkev je ob koncu 60-tih let prejšnjega stoletja obvladovala od 2 do 5 odstotkov (italijanskega) delniškega trga.

Vatikan poslovno sodeluje z mnogimi bankami po svetu, npr. z banko Rothschild Hambros Bank, Credit Suisse, Morgan Bank, the Chase-Manhattan Bank, the First National Bank of New York, the Bankers Trust Company … Ima milijarde delnic in drugih vrednostnih papirjev v največjih svetovnih korporacijah, kot so Gulf Oil, Shell, General Motors, Bethlehem Steel, General Electric, International Business Machines, TWA … Jezuiti so imeli leta 1958 v posesti 51 % ene največjih svetovnih bank in sicer banke Bank of America. Domneva se, da je vrednost bančnega portfelja katoliške cerkve nekje med 800 milijardami in 1.200 milijardami dolarjev. Še bolj pomembno kot je velikost cerkvenega bančnega portfelja pa je dejstvo, da katoliška cerkev na zelo prefinjen način, preko raznih posrednikov, kontrolira ameriško centralno banko, ki ni v lasti ameriške države, kot se to zmotno misli, temveč privatnih oseb. Tako ima kontrolo nad celotnim svetovnim dogajanjem. Kontrolo nad dogajanjem pa ima tudi zaradi tega, ker preko bančnih in drugih organizacij lahko igra na obeh straneh: torej na »strani svojih prijateljev in na strani svojih sovražnikov«.

V Nemčiji je 12 cerkvenih bank, največji sta katoliška Kolner Pax-Bank in evangeličanska Darlehnsgenossenschaft Kiel, vsaj pet bank od tega je katoliških. Cerkvene banke so v nekem trenutku imele za približno 30 milijard evrov sredstev v svojih bilancah. Ena izmed njih, Pax-Bank iz Kolna, ki ima svojo poslovalnico tudi v Rimu in Jeruzalemu, je vlagala denar v orožje (v BAE, ki proizvaja jedrske podmornice in vojaška letala, je vložila 580.000 evrov), kontra- cepcijske tablete in cigarete, čeprav se je hvalila z etičnim vlaganjem. Trdila je tudi, da denarja ne bi nikoli vložila v proizvodnjo orožja, cigaret in tistega, kar ni v skladu s krščanskimi vrednotami. Podobno je z dortmundsko KD-Bank, paderbornsko BKC in regensburško banko Liga Bank. Denar preko skladov vlagajo v razne posle, ki ne ustrezajo krščanskim načelom, ki jih razglašajo. Po dejanjih jih boste spoznali. Koliko je še takšnih primerov? Po mnenju dr. Boštjana M. Turka imajo vatikanske banke v večinski lasti hrvaško gospodarstvo. Kaj je z bankami v Sloveniji? So tudi one pod vplivom cerkve? V Avstriji je katoliška cerkev lastnica tudi najstarejše zasebne banke na Dunaju Bankhaus Schelhammer & Schattera. Več bank ima oz. je imela cerkev tudi v Italiji, npr. Beneško katoliško banko ali Banko Svetega Duha.

V Italiji je posebej znan primer banke Ambrosiano, ki je bila v svojem času največja italijanska zasebna banka, in katere glavni delničar je bil Vatikan. Skozi to banko so šli vsi denarni posli Vatikana. Predsednik te banke Calvi je dejal, da banka izvaja finančne posle v dogovoru z Opus Dei in za račun IOR. Po vzponu Calvija in nadškofa Marcinkusa iz IOR-a so se začele naložbe banke Ambrosiano vrteti v krogu mednarodnih podjetij in podjetij offshore z neznanimi lastniki. Calvi je trdil, da je z različnimi transakcijami v dogovoru z Opus Dei iz Ambrosiane izvlekel več kot milijardo dolarjev, z delom tega denarja pa naj bi financirali poljsko Solidarnost in rušenje komunizma v tej državi. Zaradi tega je prišlo do prevarantskega bankrota banke z dolgom okoli 1,4 milijarde dolarjev, pri čemer je cerkev poravnala samo del dolga v višini 242 milijonov dolarjev, ostalo pa je šlo na račun upnikov. Roberto Calvi je leta 1982 izjavil: »Po vsej Južni Ameriki sem zagotavljal sredstva za nakup bojnih ladij in druge vojaške opreme, namenjene boju proti prevratniški dejavnosti dobro organiziranih komunističnih sil. Tem sredstvom gre zahvala, da se lahko Cerkev danes pohvali z novo avtoriteto v državah, kot so Argentina, Kolumbija, Peru in Nikaragva.«[1] Calvi se je znašel na sodišču, kjer je bil obsojen na zaporno kazen, kasneje pa je bil najden obešen pod nekim mostom v Londonu. Nadškof Marcinkus, ki je imel vatikansko imuniteto, se je izognil italijanskemu sodišču. Kasneje je odstopil in v 84. letu umrl v neki ameriški župniji.

Bistvo bank so obresti, ki jih dobi banka za posojen denar. Kaj o obrestih pravi biblija? »GOSPOD, kdo sme biti gost v tvojem   šotoru, kdo sme prebivati na tvoji sveti gori? (…) Svojega denarja ne daje za obresti, (…)« (Ps 15,1-5) »Če je človek pravičen in ravna po pravu in pravičnosti, (…) nikogar ne izkorišča, temveč vrača, kar mu je bilo zastavljeno za dolg; če ne ropa, če daje svoj kruh lačnemu, oblači nagega, ne posoja na obresti in ne odira, odvrača roko od krivice (…) tak je pravičen in bo zagotovo živel, govori Gospod BOG.« (Ezk 18,5-9) Ali vatikanska banka in seveda druge katoliške banke, ki denar posojajo za obresti, ne kršijo biblije? Ali ne kršijo Božje besede, saj je biblija po katoliškem nauku v celoti božja beseda? In to s soglasjem Kristusovega namestnika na zemlji, sv. očeta? Seveda samoimenovanega namestnika Kristusa in samoimenovanega sv. očeta, kajti Bog si na zemlji ni postavil nobenega namestnika.

Kdo je oče bank? Kdo je oče obresti? Bog Stvarnik ali bog podzemlja?

___________________
[1] Radar, december 2015.

Print Friendly, PDF & Email

Delite ta prispevek

Komentar prispevka

Blue Captcha Image
Osveži

*